Ayurvedic Consortium of Europe

Ayurveda Online NetFREE - ONLINE SAMKHYA DARSHAN -

Search Verse for online reading chapter:
Verse No.:
Hledání slova ve spisu:
Slovo:
čr
samkhya sutra,-Vishayadhyaya, (S.-1, Ch.-1, V.-5)

उत्कर्षादपि मोक्षस्य सर्वोत्कर्षश्रुतेः ।

utkaršádapi mókšasja sarvótkaršašrutéḥ ।

Védy říkájí, že cílem života je odpoutání nebo-li Mókša.



utkaršát = nejdokonalejší dosažení (fyzické nebo materiální); api = dokonce, rovný; mokšasja = osvobození (odpoutání); sarva = vše; utkarša= nejlepší mezi; šrutéḥ = spis



Ve spise se mluví o tom, že dosažení odpoutání (mókša) je to nejlepší, čeho může lidská bytost dosáhnot, místo od fyzických nebo hnotných úspěchů.


Komentář: Všichni myslitelé vědí, že na zemi existují dva oddělené světy - svět zvířat a svět rostlin. Mají rozdílnosti i podobnosti. I v rámci samotného světa zvířat existují rozdíly a podobnosti. Všechna zvířata jsou vybavena motorickými i smyslovými orgány, ale existuje rozdílnost v kvalitě a v kvantitě těchto orgánů (v ájurvédě se tomu říká tanmátra). Např. všechna zvířata mají plazmu, dýchají kyslík, jedí karbohydráty atd. Liší od sebe navzájem psychologickými faktory s rozdílnými limity. Každé zvíře je limitováno mentálními schopnostmi, a není schopno reagovat a přemýšlet za hranicemi svých omezení. Vlastnosti jako vášeň, zloba, eufórie, připoutanost, oblíbenost/neoblíbenost, smutek atd. sdílejí všechna zvířata od bakteriií až k lidským bytostem. I vlastnosti zvířat jsou omezenyí, např. tygr nebude jíst rajčatový salát. Jen lidé nejsou v těchto svých vlastnostech omezeni, a to je to, co činí člověka vyjímečnou a nejsilnější bytostí ve světě zvířat. Tyto výjimečné vlastnosti zároveň způsobují člověku utrpení. Starověké védské spisy mluví o tom, že používá-li člověk tyto neomezené možnosti, tak následně dochází k utrpení. Člověk má však i výjimečnou kapacitu se od utrpení osvobodit. Když přichází tělesná bolest, tak to znamená, že systemická organizace tělesných tkání byla narušena, a že k tomu samému narušení došlo i v mysli. Např. když má člověk představu, jak by se jeho partner měl chovat a partner se podle této představy nechová, tak partnertství nefunguje a stává se příčinou nespokojenosti, a díky nespokojenému stavu mysli dochází k narušení tělesné fyziologie. To pak přináší další utrpení, např. problémy s dechem, s krevním oběhem, s činností srdce, s nervovou soustavou, na všech těchto místech dochází k výchylce. Pokud ovšem moudrý člověk pochopí své fungování, a uvědomí si, že hranice mysli jsou neomezené a že mohou způsobit nemoc, pak pochopí každý jednotlivý faktor mysli a bude ho brát v úvahu. A tak přirozeně dojde ke změně, a tomu se říká odpoutání. Takový člověk může psát dopis, malovat atd., ale vždy bude odpoután od výsledků své činnosti. Takový člověk se nebude identifikovat s touhou k tvorbě nebo s barvami a papírem, ale bude to chápat vše jako děj, který se odehrává v čase a prostoru. Bude-li jeho malba oceněna milióny dolary nebo nějak zničena, odpoutaného člověka se to nijak nedotkne, nebude pociťovat rozrušení eufórie ani smutku. Toto je osvobození, mókša, kdy je člověk zcela odpoutaný.

Ájurvédská Univerzita Praha


Ájurvéda Kuti Team
Výklad a komentář od Ájurvédačárja Góvindadží.
Vaše připomínky jsou vítány: info@university-ayurveda.com in Admin Verse