Ayurvedic Consortium of Europe

Ayurveda Online NetFREE - ONLINE HATHAYOGA PRADIPIKA -

Search Verse for online reading chapter:
Verse No.:
Hledání slova ve spisu:
Slovo:
čr
,-Upadesha 1, (Ch.-1, V.-4)

हठविद्यां हि मत्स्येन्द्रगोरक्षाद्या विजानते ।स्वात्मारामोऽथवा योगी जानीते तत्प्रसादतः ॥ १.४ ॥

Hathavidjám hi matsjéndra-górakšádjá vidžánaté svátmárámoathavá jógī džáníté tatprasádatah

haṭha vidjáṁ - znalost odhodlání; Hi - určitě, bezpochyby; Matsjéndra - Matsjéndra; Gorakša - Górakša; ádjáḥ - a ostatní; vidžánaté - znát; Svátmárámaḥ - Svátmáráma (autor); atha vā - a teď; jógí - jógi; džáníté - ví; tad - tento (mistr) prasádataḥ - díky laskavosti.

MISTŘI HATHAJÓGY


Matsjéndra, Górakša a další mistři ve znalosti techniky Hatha jógy, a díky jejich laskavosti se jí od nich naučil i Jógi Svátmáráma.



Commentary
................... Mistři jógy, mistři znalosti techniky jógy. To je řetěz učitelů jógy, ve kterém patří Svátmárám, tedy autor tohoto spisu, ale také to pravděpodobně nenapsal on ale napsal to jeho žák a nechal jméno učitele Svátmárámy.
Svátmarám jeho učitel Górakša nebo též Géraknáth, a jeho učitel Matsjéndrá to je řada učitelů, je to náhled do generace učitelů, rodokmen. Díky jejich milosti, lásce učitelů se naučil Svátmarám jógu, kterou nám dnes předává. Opět je vidět pokora a vděčnost v józe. Je vidět nutnost takto žít, protože jakmile se v józe objeví slovo já a můj, nějaká pýcha, tak v tu chvíli cesta k poznání končí. Ego je terminátorem determinátorem (určujícím faktorem ve znalosti jógy) znalosti jógy. Jakmile přijde já já já, tak v tu chvíli je konec s poznáním. Pak je jen přiblblé já. Technikou je pověsit znalosti na učitele, to není moje, tím pádem je poznání v bezpečí. To nejsem já. Ty verše jsou napsané proto aby člověk byl trochu moudrý, aby pochopil, že jde o vděčnost, o pokoru, jde o to žít bez ega, mluvit bez ega, projevit se bez ega, což je gigantický průser západní kultury. Takhle to bohužel je, jinak to nevidím. Vidím, že tady někdo má certifikát a už je velký mistr. Dostane někde nějaký papírek a když nedostane tak si ho vytiskne a je mistr. Taky to je cesta proč ne. Akorát se tomu říká cesta opilců. Víc nemám co dodat.



University of Ayurveda Prague, Czech Republic


your comments are welcome: info@university-ayurveda.com
Administrator, * Komentar Admin