Ayurvedic Consortium of Europe

Ayurveda Online NetFREE - ONLINE HATHAYOGA PRADIPIKA -

Search Verse for online reading chapter:
Verse No.:
Hledání slova ve spisu:
Slovo:
čr
,-Upadesha 1, (Ch.-1, V.-3)

भ्रान्त्या बहुमतध्वान्ते राजयोगं अजानताम् ।हठप्रदीपिकां धत्ते स्वात्मारामः कृपाकरः ॥ १.३ ॥

Bhrántjá bahumatadhvánté rádžajógamadžánatám hathapradípikám dhatté svátmárámah kripákarah

bhrántjá - kvůli bloudění, zmatku; bahu - mnoho; mata - (učení) názory; dhvánté - v temnotě; rádža-jógam - královská jóga; ajánatám - ti, kteří nejsou schopni; haṭha-pradípikáṁ - světlo odhodlání; dhatté - dává; Svátmárámaḥ - Svátmáráma; křipá - soucit, požehnání; ákaraḥ - tvar.

TEMNOTA


Kvůli temnotě vznikající z mnohosti názorů jsou lidé neschopni poznat Rádža Jógu. Soucitný Svátmáráma sestavil Hatha Jóga Pradípiku jako světlo, které zobrazí tvar objektů.



Commentary
Tomáš doplnil ................................................. Temnota
Člověk má mysl a mysl má paměť, zkušenost, představy a zapamatuje si všechny chuti, radosti, bhógy to jsou šťávy, co je dobré a co není dobré, a je jich v lidské mysli tolik, že není schopný, a nemá žádný důvod přijít k rádža józe, vůbec přijít k tomu proč jsou to rajčata, jemu stačí že jsou chutné, a už jdu si koupit, protože mi to chutnalo. Od rána do večera, celý den, celou noc a celý život mě nic jiného nezajímá, než to co je v paměti uloženo. A to chci mít. A to nechci mít. V tom má člověk velice jasno. Co chce a co nechce, jiná věc je co dostane a co nedostane. Co chce je dlouhý seznam a nemá ponětí ani jednom slovu, co to znamená, z čeho to vychází, co je jeho původ, nemá to ani zapotřebí a proto se nemůže jednoduše dostat k hatajóze, k józe. K józe se dostane tehdy, když mu život začne přinášet, neštěstí, trápení, bolesti, zklamání ze života. Najednou ten jeho dlouhý seznam někdo zmuchlal a vyhodil do koše.
Někdo když k vám přijde a vy se ho zeptáte co všechno chce tak on napíše seznam, vy ho vezmete do obou rukou, zmačkáte a hodíte do krbu. A co teď ten člověk, najednou jeho naděje, co si myslel, že to je dobré, to je dobré a ono je dobré, najednou to není možné. Začne uvažovat, začne přemýšlet o těch samých věcech. V tu chvíli se otevírají dveře hathajógy, dveře rádžajógy, a vůbec dveře jógy. Pokud je člověk namočený do svých hmotných zájmů a sype mu to co chce, vůbec nemá šanci ani slyšet slovo jóga. Je to vyloučená věc.
Dnes jsem se koukal na oblíbený seriál, co na to Češi a byla tam otázka, zeptali jsme se sto Čechů, co uděláte, když vás bolí záda?
Uvedeno je šest nejčetnějších odpovědí. V tom seznamu, co lidé říkali, vyjmenovali všechny polohy důležitých ásan. Říkali, že cvičí kočku, cvičí záklon, most, kobru, prostě všechny jména, ale ani jednoho nenapadlo napsat, že je to všechno jóga. Ty lidi nemají ani šanci, rozpoznat, co je to hathajóga, končí tím, že proti bolestem zad si zacvičí kočku, neříkají mardžari ásan, ale kočka. Většina veřejnosti, nemá důvod k praxi jógy.
K praxi jógy má důvod jen ten, kdo má otázku, co jsem zač, proč jsem tady.
Takový schopný a moudrý aspirant, člověk má nárok rozpoznat jógu. Běžný člověk z ulice, na to není kandidát. Ti, kteří jsou namočení do svých seznamů, co by chtěli a honí se za tím od rána do večera, ti se k józe nedostanou, ani náhodou. Kvůli temnotě vznikající z mnohosti názorů – všechny hmotné zážitky, nejsou schopni poznat rádža jógu. Nepoznají to. Soucitný Svátmárám, ten mistr, který to poznal, připravil návod pro lidi, kteří možná jednoho dne budou potřebovat, tak ten návod najdou a můžou pokračovat na cestě poznání vlastního já. To říká tento verš. Nevím jaké máte dotazy, jestli je to jasné. Ticho


University of Ayurveda Prague, Czech Republic


your comments are welcome: info@university-ayurveda.com
Administrator, * Komentar Admin