Ayurvedic Consortium of Europe

Ayurveda Online NetFREE - ONLINE HATHAYOGA PRADIPIKA -

Search Verse for online reading chapter:
Verse No.:
Hledání slova ve spisu:
Slovo:
čr
,-Upadesha 1, (Ch.-1, V.-2)

प्रणम्य श्रीगुरुं नाथं स्वात्मारामेण योगिना ।केवलं राजयोगाय हठविद्योपदिश्यते ॥ १.२ ॥

Pranamja šríghurum nátham svátmáráména joginá kévalam rádžajógája hathavidjópadišjaté 2

praṇamja - s úctou se poklonit; šrí - (před) ctihodným; guruṁ - učitelem, mistrem; náthaṁ - strážce; Svátmáráméṇa - Svatmarama (jméno autora); joginá - jógin; kévalaṁ - pouze nebo absolutní; rája-jógája - za účelem rádža jógy; haṭha - tvrdý nebo odhodlaný; vidjá - znalost; upadišjaté - je učena.

SVÁTMÁRÁM POZDRAVIL SVÉHO GURUA


Jógi Svátmáráma, poté co nejdříve pozdravil svého gurua Šrí Gorakhanátha, vysvětluje Hatha jógu k dosažení Rádžajógy.



Commentary
Tomas doplnil ......................................
Svátmáráma nejdříve zdraví Boha Šivu a pak svého učitele, svůj pramen, se kterým měl osobní životní zkušenosti, který mu předával poznání, praxi, cvičení. Tady je dobré si zapamatovat, že člověk není tělo, jednoznačně, guru také není tělo, týká se to vědomostí gurua. Ne fyzicky ruce, kolena, ramena, oči vousy, guru je to to čím je tam ta vědomost. Člověk miluje vědomosti.
To je guru, nikoli nějaký obrázek, kostí, svalů, hnisu, vůně, smradu, bahna, hovna, moči kterými je tělo, guru není to tělo. Guru je ta vědomost, která je v daném okamžiku propojena s fyzickou osobou. Ale fyzická osoba je fyzická osoba ta může mít mraky svých deficitů. Její hovna taky smrděj, když má hlad taky křičí, když jde do sauny tak se potí. Guru neznamená tělo, guru znamená pramen vědomosti. Samozřejmě může být propojen s fyzickou osobou, ale aspirant rozhodně nesmí zabloudit, že můj guru v noci chrní hnusně, nedá se s ním spát. To nemůže být guru, když chrápe. Tělo které chrápe je jen tělo. Nespojit se s obrázky, s podobu. Kde jsou spojeny, moje vědomosti s vyššími. Ten vztah je guru. Tedy Svátmaráma zdraví Šivu a svého učitele a pak začíná vysvětlovat techniky rádžajógy.


University of Ayurveda Prague, Czech Republic


your comments are welcome: info@university-ayurveda.com
Administrator, * Komentar Admin