Ayurvedic Consortium of Europe

Ayurveda Online Net FREE - ONLINE ATMABODHA -Átmabodha- Ádiguru Šankaračarjá

Search Verse for online reading chapter:
Verse No.:
Hledání slova ve spisu:
Slovo:
čr
Atmabodha,-Self-Knowledge, (S.-1, Ch.-2, V.-4)

परिच्छन्न इवाज्ञानात्तन्नाशे सति केवलः । var अवच्छिन्न स्वयं प्रकाशते ह्यात्मा मेघापायेंऽशुमानिव ॥ ४॥

Paricchinna iva ajnanat Tannase Sati Kevalah Swayam Prakasate hi Aatma Meghapaaye Amsumaaniva

Sebepoznání





Díky nevědomosti (ajnana) jsou na Atma kladena různá omezení (limity). Když je nevědomost odstraněna, Atma se může zjevit stejně jako slunce, které se objeví na obloze, když se rozplynou (rozptýlí) černé mraky. Jako je skutečná povaha slunce skrytá pod mrakem, tak i skutečná povaha věčného a samo-zářivého Atma je zakrytá závojem nevědomosti. Kvůli této nevědomosti se vše prostupující Atma zdá být pouhou konečnou fyzickou bytostí. Taková nevědomost je zničena prostředky kontemplace a projevením (realizací) pravdy obsažené ve védských mahavakyách, jako je Aham Brahmasmi (Já jsem Brahma) a Prajnanam Brahma (Brahma je čisté vědomí).


Komentář: Díky nevědomosti (ajnana), člověk klade různá omezení (limity) na Atma. Tyto omezení jsou : i) Omezení v prostoru: Čisté Já je definováno jako Sarvavyapi nebo všudypřítomný. Kvůli identitě s tělem je prožíván jako Alpavyapi, to znamená, že prostor je omezen jen na právě tady, ne všude.
ii) Omezení v čase: Čisté Já je také věčné nebo-li Nitya. Opět to nezažíváme jako naši samotnou povahu, protože jsme omezeni v čase přes Upaadhis. Čas je mentální koncept nasazený na Já, a proto máme pocit, že jsme Anitya místo Nitya. Jsme utlačováni myšlenkou, že máme pouze dočasnou existenci. Nechceme a nepřejeme si zemřít. Jen samotná myšlenka smrti v nás vyvolává strach. Přesto naše pravé Já je bez smrti, nesmrtelné. (Toto je téma, které Bhagavad Gíta přijímá na samém počátku svého učení.)
iii) Omezení v těle: Čisté Já není omezeno pouze na jeden objekt, je to SarvaAtman. Avšak kvůli ztotožnění se s jedním tělem se cítíme omezeni a ohroženi všemi ostatními těly nebo předměty kolem nás, protože je vidíme a považujeme za „ne-nás“. Zažíváme tedy vážné omezení, že jsme „Mama-Atman“, a ne Sarva-Atman, kterým ve skutečnosti jsme. Neznalost nás tedy okradla o poznání sebe sama tak, jak jsme (o to, abychom se znali tak, jak jsme). K obnovení naší původní přirozenosti musíme poznat, kdo jsme (Kdo jsem já/Kdo je Já ?). Poté se nevědomost automaticky zničí. Poznání je v přímém protikladu k nevědomému cítění : „Já jsem tělo“.
Verš uvádí : Když je nevědomost odstraněna, Atma se může zjevit stejně jako slunce, které se objeví na obloze, když se rozplynou (rozptýlí) černé mraky. Jako je skutečná povaha slunce skrytá pod mrakem, tak i skutečná povaha věčného a samo-zářivého Atma je zakrytá závojem nevědomosti. Mraky ve skutečnosti nezakrývají slunce, protože díky slunečnímu svitu jsou viditelné (tzn. mraky nemohou schovat slunce). Takto člověk změnou nazírání prozře a nevědomost se rozplyne (resp. člověk pozná pravdu).

Ájurvédská Univerzita Praha


Výklad a komentář od Ácharja Shiva Shankara a Ájurvédačárja Góvindadží.
Vaše připomínky jsou vítány: info@university-ayurveda.com in Admin Verse