Ayurvedic Consortium of Europe

Ayurveda Online Net FREE - ONLINE ATMABODHA -Átmabodha- Ádiguru Šankaračarjá

Search Verse for online reading chapter:
Verse No.:
Hledání slova ve spisu:
Slovo:
čr
Atmabodha,-Self-Knowledge, (S.-1, Ch.-2, V.-3)

अविरोधितया कर्म नाविद्यां विनिवर्तयेत् । विद्याविद्यां निहन्त्येव तेजस्तिमिरसङ्घवत् ॥ ३॥

Avirodhitayaa Karma Navidyaam Vinivartayet Vidya-Avidyaam Nihantyeva Tejashtimira-sanghavat.

Sebepoznání



1 A-virodhi-tayaa karma : Protože to není proti akci, 2 na avidyaam vi-ni-vartayet: nevědomost se nemůže zničit konáním; 3 vidyaa vidyaam nihanti eva : Pouze poznání samotné může odstranit nevědomost, 4 tejah timira-sangha-vat: jako světlo prosvětluje temnotu (jako temnota mizí při přítomnosti světla).

Karma nebo konání nemůže zničit nevědomost, protože není proti ní. Člověk naplňuje své touhy prostřednictvím konání. A proto konání je v souladu s nevědomostí a nemůže ji tedy přímo zničit. Pouze poznání (jnana) samo zničí nevědomost, stejně jako hustá tma je zničena světlem. Nevědomost zde neznamená negramotnost nebo absenci znalostí z knih. Podle Védanty je poznání neduality Brahma a Átma jediným pravým poznáním; vše ostatní je nevědomost (Ajnana nebo Avidya). Samotné poznání (jnana) odstraňuje nevědomost, stejně jako hustá tma je zničena světlem.


Komentář: Dle Anubhavsarasvati Ananda....Nevědomost znamená nekompletní, neucelené poznání. Např. pokud se dívám dopředu před sebe, tak pro mne existuje jen prostor předem mnou – ten, který vidím; prostor za mnou, který nevidím, a tudíž o něm ne-vím, ten pro mne neexistuje. Jsem tedy nevědomý o prostoru za sebou, tzn. nemám poznání celého prostoru, mé poznání je limitované smysly (v tomto případě mým zrakem)....

Ájurvédská Univerzita Praha


Výklad a komentář od Ácharja Shiva Shankara a Ájurvédačárja Góvindadží.
Vaše připomínky jsou vítány: info@university-ayurveda.com in Admin Verse