Ayurvedic Consortium of Europe

Ayurveda Online Net FREE - ONLINE PÁTANDŽALI JÓGA SUTRA -

Search Verse for online reading chapter:
Verse No.:
Hledání slova ve spisu:
Slovo:
čr
समाधिपाद,-1.Samādhi Pāda, (S.-0, Ch.-1, V.-7)

प्रत्यक्षानुमानाअगमाः प्रमाणानि ॥७॥

pratjakša-anumána-ágamáh pramánáni ॥7॥

Důkaz - pramána



Důkazy [pramánáni]

pochází z přímého pozorování [pratakša],

dedukování [anumán]

a výpovědi [agamáh]

(přijaté od autority).



Komentář

Zde se velice detailně popisuje, co to je ten důkaz – PRAMÁNa.

PRATJAKŠA, ANUMÁN, AGAMÁH - jsou tři základní slovíčka pro definici důkazu.

Důkaz je:
- PRATAKŠA - to, co je jasně, jednoznačně vnímatelné smysly.
Margaritka říká: „Jasně jsem to slyšela. Dneska jdeme do Národního divadla. Poslal jsi mi SMS.“ a ukáže ji. („Miláčku, dneska bychom mohli jít do Národního divadla.“)

PRATAKŠA - pochází z přímého pozorování, vnímání (vidění, slyšení, cítění …). To je důkaz/důkazem – opíráme se o to.

- ANUMÁNdedukování, odhad.
Luky napsal SMS: „Mohli bychom dneska jít do Národního divadla“. A miláček odhaduje, že né mohli, mohli nepřečte. Miláček přečte jen to, že dnes půjdeme do Národního divadla.

To je jasná věc. Dedukuje z toho, že Luky mě chce dnes vzít do Národního divadla. Luky mě miluje. Dělá odhad. Když mě píše takovou SMS, cítí ke mně lásku. On píše, že dnes bychom mohli jít do Národního divadla. Margaritka se připraví, má růžové šaty, je nalíčená, kabelku v ruce a čeká (doma). Luky má ale sluchátka a je na on-line satsangu. Takže to jsou dedukce.

- AGAMÁH – je výpověď, vyprávění, svědectví. AGAMÁH - je svědectví. AGAMÁH - je autorita.
Podobně jako když já nyní vyprávím. „Jó pan Góvind je náš učitel. On to všechno zná. Má všechno přečteno. Vše, co on říká je pravda." Je to takový brouk Pytlík. Takže najednou, co řekne Govind, je „pravda“ – důkaz. Co řekl Einstein, to je pravda. Co říkal Ayengar, to je pravda. Co říkal Šivananda, to je pravda. Co Mahátma Gándhí, to je pravda. Prostě co řekne autorita, se stane důkazem, pravdou.

Takže celých 24 hodin naše mysl hledá důkazy a upřesnění. To se stává jeho referencí. To mu dává jistotu. Pak najedou uvidí své důkazy, kterým věří a najednou vidí, že je to jinak, že je to zkreslené, je to falešné. Má z toho třes po celém těle. Tomu, čemu věřil celý život, zjišťuje, že je klam. A mysl se třese (cítí se v nejistotě). To je typická lidská mysl. Nejprve někomu příliš věří, pak najde nějakou chybu. Pak se zvýrazní ta chyba. A najednou tu jistotu ztratí. Dvacet let něčemu věří a najednou je velký smutek, velký problém. Patří to k tomu. Protože mi neustále hledáme důkazy a moc nepřemýšlíme. Podléháme jen našim sklonům, našemu instinktu. Prostě tomu věříme. Říkáme, že je to důkaz, je to potvrzené. A vůbec nevíme, jak to dopadne. Určitě to dopadne špatně, málokdy to dopadne dobře. Dokazování je lidská povaha.

 

Kolik mám důkazů v hlavě, tolik mám problémů. To jsou mé sklony. To jsou mé nedokonalosti. Ty mě vždycky drží, abych nemohl meditoval, abych neutekl. Zavřu oči a ten důkaz mě okamžitě přitahuje k sobě, důkaz mě zapálí (rozžhaví).



pratyaksha = přímé vnímání nebo poznání

anumana = domněnka, uvažování, dedukce

agamah = spolehlivý pramen, důkaz, potvrzení, spolehlivý důkaz

pramanani = platné zdroje poznání, důkazy, prameny správných vědomostí



Ájurvédská Univerzita Praha



Výklad a komentář od Ájurvédačárja Góvindadží.
Vaše připomínky jsou vítány: info@university-ayurveda.com in Admin Verse / Admin Komentar