Ayurvedic Consortium of Europe

FREE - ONLINE Joga Vašitha -

Search Verse for online reading chapter:
Verse No.:
Hledání slova ve spisu:
Slovo:
čr
योग-वासिष्ठ Yoga-Vāsiṣṭha / वैराग्यप्रकरणं vairāgyaprakaraṇa,-Sarg 1, (S.-1, Ch.-1, V.-5)

सुतीक्ष्ण उवाच ।भगवन्धर्मतत्त्वज्ञ सर्वशास्त्रविनिश्चित ।संशयोऽस्ति महानेकस्त्वमेतं कृपया वद ॥ ५॥

sutīkṣṇa uvāca ।bhagavandharmatattvajña sarvaśāstraviniścita ।saṃśayo'sti mahānekastvametaṃ kṛpayā vada ॥ 5॥

Pochybnosti





Oh velký mudrci! To umění předalo vědění všech druhů a pravd o ctnostech a s jistotou vědělo všechny Šástry. Mám pochybnosti a proto se modlím, abyste je laskavě odstranil.




Komentář:

Sutikšna začal povídat. Začíná uznání pozic, polohy, ve které se k sobě osoby nacházejí. Manžel mluví na manželku slovy zlatíčko, miláčku, tím se vytváří prostředí. Tak je oslovení prokázání svého postoje, procítění a stavu. Zlatíčkem, miláčkem se ukáže "Ty si moje naděje", "Miluji Tě", to jsou pocity, ze kterých vyplývá vzájemnost. Podobně Sutikšna oslovuje učitele. Ó Agašte, jste nositelem vědomostí o podstatě, vy znáte úplně všechno. Vy jste všechny vědomosti a spisy, prameny moudra. To je něco jako "Moje drahá" na manželku. V další části verše povídá Sutikšna, že má dilema, nejistotu, trápení. Poté prosí o milost a prosí o vysvětlení, jak se z toho dostat ven. Aby bylo trápení vysvětleno a mohl se toho bráhman zbavit. Sutikšna se chtěl zbavit dilema, pochyb bolesti. Tento verš je o tom, jak oslovit, když se na něco ptáme. Tento styl v moderní kultuře úplně vymizel. 

Verš je o velebení - prasanšá. Maminka má ve své srdci jen to nejlepší místo pro svoje dítě. Dítě je zlato, nejchytřejší, nejinteligentnější, nejúžasnější - to vše maminka cítí. Pokud je to v srdci, tak se jedná o velebení a maminka nedovede jinak, než dítě milovat a vidět v něm samé krásné věci. 

Někteří lidé si jenom hrají, předstírají. To není prasanšá. Žádost o vědomost chce opravdové velebení. Sutikšna projevil to, co je v srdci a bylo to jen a jen velebení. Když je čisté svědomí, druhý je k němu potom otevřený. Pokud se někam přijde s intrikami, člověku se lidé vyhýbají.Pokud tedy něco chceme, je třeba postarat se o místo v srdci pro ostatní. Nejdůležitější je jádro vztahu mezi lidmi a tím je místo v srdci. Když je někdo cizí, tomu nám nevadí ukrást. Pokud je to někdo vlastní, známý, kamarád, tomu nemůžeme nic sebrat, máme pro ně místo v srdci. Na ulici nám ale nevadí sebrat stovku ze země, tam není vztah moje děti nebo přátelé. 

 

V srdci je určitá struktura, podle které člověk nastavuje priority. Mít čisto v nitru znamená čisté projevy a naopak. Sutikšna měl vůči Agastovi plnou důvěru. Když dítě něco chce, přitulí se k mamince. Maminka se zeptá, copak chce děťátko. Ono chce čokoládu, a protože velebilo, tak ji také získá. Velebením se uskutečňuje požadavek. Diktaturou, nároky, očekáváním, tím se nic nestane. Pouze satttva, prasansá, velebení je ziskem.

Dnešek je opakem. Je třeba vděčnost. Pokud není, je konflikt s okolím. Práva na ostatní jsou falešná, pokud není vděčnost. Mladí lidé mají problémy už ve věku 25 - 35 problém. Nerozumí, co je pracovní a rodinný život. V práci se člověk neumí chovat, je nasraný na šéfa, na činnosti a s tím pocitem pracuje. Neuvědomuje si svoji polohu, práva, nerozumí, co je rodina, práce, šéf, manželka. Jen má spoustu vlastní pravdy, logiky, to vše bez skutečnosti. Potom samozřejmě okolí neodpovídá představám. Přístup je nevhodný, vděčnost není, proč by se okolí mělo chovat podle mě. Je jen sebechvála. Dnes chybí vděčnost, není ve vzorech, ve filmech, v rodičích, není nikde vidět. Zde v jóga Vašišta je příklad. Chodit na satsang znamená záměr opravit sám sebe. Tento verš ukazuje, jak oslovovat, jak se dobře vyjádřit. Posluchač přehodnotí a napravuje svoje chování. Pokud k tomu nedojde, má čtení nulovou hodnotu.

Uvědomit si sebe a okolí, vzájemnou interakci. Pokud se použije rozum, může interakce vypadat jinak. Dobře se vyjádřit k okolí znamená získat právo. Konat pro druhé. V Indii vyhrál volby premiér Moodi - jogín. Měl setkání online, s miliony lidí, a vyprávěl jeden příběh. Byl dotaz ohledně chování dětí a konfliktu s rodiči, na IQ a EQ. Jogín vyprávěl o tom že když byl malý, vypadalo slavení narozenin dětí jinak. Dnes je to dort a zpívání happy birthday to you. Dříve ten, kdo měl narozeniny, vzal drobné dostupné věci ze svého vlastnictví a rozdával potřebným - invalidům, nemocným. Například v nemocnici, sanatoriu. Ti, co dostali tyto dary, se usmáli, požehnali. To když darující dítě vidí, dostane na oplátku úsměv, to je EQ. Dnes dítě čeká, že dostane dárek, chce, prožívá jen pocit pro sebe. Ztrácí se výchova konání pro ostatní. 



Ájurvédská Univerzita Praha


Ájurvéda Kuti Team
Výklad a komentář od Ájurvédačárja Góvindadží.
Vaše připomínky jsou vítány: info@university-ayurveda.com in Admin Luky