Ayurvedic Consortium of Europe

FREE - ONLINE ASHTANGA HRIDAJAM

Search Verse for online reading Section:
chapter:
Verse No.:
Holland
१. सूत्रस्थानम् 1.sūtrasthānam,-Ayushkameeya Adhyaya, आयु कामीयं, (S.-1, Ch.-1, V.-3)

ब्रह्मा स्मृत्वायुषो वेदं प्रजापतिम्-अजिग्रहत् । सो ऽश्विनौ तौ सहस्राक्षं सो ऽत्रि-पुत्रादिकान् मुनीन् ॥ ३ ॥ ते ऽग्निवेशादिकांस् ते तु पृथक् तन्त्राणि तेनिरे ।

-
Ájurvedávataraná - Origin of Ayurveda

Heer Brahma die zich Ayurveda herinnert, onderwees het Prajapathi, die het op zijn beurt onderwees aan de tweeling Ashwini. Zij onderwezen het dan aan Shasraksa (Heer Indra), die het op zijn beurt aan Atri's zoon (Atreya Punarvasu ) en andere geleerden onderwees. Zij gaven de wijsheid door aan Agnivesa en anderen. Daarna onderwees elk van hen Ayurveda.



Tekstverklaring
Het wordt veronderstelt dat er één superieur bewustzijn is dat verantwoordelijk is voor het sturen van het universum, van het meest subtiele tot het meest gigantische voorwerp. Ayurveda is zoals een technische handleiding over het leven, een book over de geheimen van het leven over levende en niet levende materie, levende en niet levende objecten in het universum. Ayurveda werd doorgegeven van het superieure bewustzijn naar het bewustzijn van de gewone mens.

In de Indische philosofie wordt dit bewustzijn BRAMHA genoemd. In India, waar de bevolking opgevoed werd dat alle dingen rondom hen, inbegrepen hun ziel en lichaam, deel van het universum zijn en behoren tot het superieur bewustzijn. Met andere woorden, de mens bezit niets, er is helemaal niets van hem. Deze manier van denken verschilt van het Westers denken.

Indische geleerden verklaren dat deze wijsheid, Ayurveda, geven werd aan verschillende Goden door het superieur bewustijn BRAHMA en daarna stapsgewijs doorgeven werd aan de wijze Agnivesa en anderen, eerst mondeling, daarna schriftelijk.

Caraja Samhita is het oudste geschrift. Nadien volgenden andere geschriften zoals Sushruta Samhita dat meer bekend werd als de wijsheid van Ayurveda.

De wijze Bágbhatta, die leefde tijdens het boedhistische tijdperk, bestudeerde alle oude geschriften en bracht een systematische samenvatting van Ayurveda onder de vorm van Ashtanga Hridajam.




Copy Right : Universiteit voor Ayurveda Praag, Tsjechische Republiek.
Interpretatie en commentaren door Ayurvedacharya Govinda Ji. Redactie team Astanga Hridayam
Alle bemerkingen zijn welkom, mailen naar info@university-ayurveda.com.

Geachte Ayurveda Lezers,
Ashram is een kleine non-profit organisatie die zich inzet om de originele
Ayurvedische teksten in alle Europese talen GRATIS online te kunnen raadplegen.
Al onze medewerkers zetten zich vrijwillig en onbezoldigd in. Om de continuïteit te garanderen en de externe kosten van dit project tot een minimum te beperken, is uw vrijwillige financiële bijdrage erg gewaardeerd. Hartelijk dank voor uw steun ! Bankrekening :Raiffeisen Bank, Prague - 5719620/5500, swift:RZBCCZPP, IBAN:CZ1155000000000005719620

Vertaald door Marijke Vancoille.

Administrator