Ayurvedic Consortium of Europe

Ayurveda Online Net FREE - ONLINE AŠTANGA HRIDAJAM

Search Verse for online reading chapter:
Verse No.:
Hledání slova ve spisu:
Slovo:
१. सूत्रस्थानम् - 1. sútrasthánam,-१आयुष्कामीय:-01āyuṣ-kāmīya:, (S.-1, Ch.-1, V.-4)

तेभ्यो ऽति-विप्रकीर्णेभ्यः प्रायः सार-तरोच्चयः ॥ ४ ॥ क्रियते ऽष्टाङ्ग-हृदयं नाति-संक्षेप-विस्तरम् ।

tébhjó Ati-viprakírṇébhjaḣ prájaḣ sára-taróččajaḣ ॥ 4 ॥ 
krijaté Aṣṭáńga-hṛdajaṁ náti-saṁkšépa-vistaram ।



4
तेभ्यो tébhjó = k tomu, takto;
ऽति-विप्रकीर्णेभ्यः Ati-viprakírṇébhjaḣ = velmi rozsáhle vyprávění;
प्रायः prájaḣ = hojně, bohatě;
सार-तरो sára-taró = esence, jde o malé množství, je vzácnější;
उच्चयः uččajaḣ = přidat k;


क्रियते krijaté = dělalo se;
ऽष्टाङ्ग-हृदयं Aṣṭáńga-hṛdajaṁ = jméno knížky s ájurvédskými texty (znamená osm jádrových částí);
ना = ani, ne, ani;
अति ati = extrémně, velmi;
संक्षेप saṁkšépa = krátký, stručný;
विस्तरम् vistaram = detailní.




O Aštaňga Hrdaja

Z těchto ájurvédských textů, které jsou příliš rozsáhlé, a proto se velmi těžko studují, byla shromážděna esence a je prezentována v Aštanga Hridajam, která není ani příliš krátká ani příliš dlouhá.



Komentář

ONLINE ASTANGA - doplnění vysvětlení:

Takto velice rozsáhlé vyprávění o vzniku vesmíru, jak se celý kosmos vytvořil, realizoval. Významná esence z toho byla řečena a posbírána v Aštanga Hrdajam.
Je to esence celého rozsáhlého vyprávění o vzniku vesmíru, jak se celý kosmos vytvořil, realizoval. To se posbírávalo (dělalo) do esence a tomu se dalo jméno Aštanga Hrdajam a toto vyprávění není ani krátké ani dlouhé, je akorát. Esence je jako hádanka - je to jen pár slov a jejich rozbalení vydá na vyprávění na hodinu. Je to husté a je třeba to rozbalit alespoň tolik, aby to člověk pochopil.
Jako včera Povědomáci, navařili tolik jídla, že stůl byl přeplněný, že se to nedalo všechno sníst, žaludek je malinkej, tak si člověk vybere jen něco na talíř. Podobně celý stůl je Brahma, kde je vše servírováno a Aštanga Hrdajam je jen esence z toho stolu, která je na talíři. A v daném talíři jsou sekce, které obsahují třídění celého švédského stolu.
Takto ašt znamená 8 a ang znamená část a těch 8 částí je - tělo, dětství, místo (prostředí), horní část těla (jde o všechno od třísel výše - tedy celá fyziologie, anatomie, struktury, dolní část je jen svaly, šlachy), chirurgie (jak tělo poopravit, odstranit, co tam nepatří, vyčistit), toxiny (příčiny mnoha poruch, jde o odpady, kazy), afrodizikální (reprodukční schopnost), stárnutí (jde o přírodní proces, je v rukách času, není ničím dobrý ani špatný; jde o dozrávání; když se dívá člověk na pole slunečnice, tak jsou jejich hlavy spadlé, už nekoukají levá pravá podle slunka, ale co v nich je, když mají spadlé hlavy? Semínka plné oleje, jsou staré, mají zkušenosti, mají vše zažito a můžou předat semínka, která mohou dále pokračovat). Těchto 8 části reprezentuje celý švédský stůl a dá se z toho odvodit, jak velký je celý stůl.
Všechny části jsou stejně důležité a současně propojené. Takto těchto všech 8 částí je celá ajurvéda, zahrnuje celý lidský život.
Podobně na obrázku je vidět dítě, které se narodí. Horní část těla řídí vše, krev, hormony, vše se zde vytváří, kůže, kosti, svaly, s tím je celé tělo, celá fyziologie, a také dětství, prostředí a všech zbylých částí života bere takto ájurvéda v úvahu.



Commentary by Ayurvedacharya Govinda Ji,
AUP Team - Uniervsity of Ayurveda Prague, Czech Republic
your comments are welcome: info@ajur.cz
MARCI, JÁGR, ČELKA, JanaK, Test, MEDIK WWT, MEDIK COM Sn-En-Cz Admin cz