Ayurvedic Consortium of Europe

Ayurveda Online Net FREE - ONLINE AŠTANGA HRIDAJAM

Search Verse for online reading chapter:
Verse No.:
Hledání slova ve spisu:
Slovo:
१. सूत्रस्थानम् - 1. sútrasthánam,-१आयुष्कामीय:-01āyuṣ-kāmīya:, (S.-1, Ch.-1, V.-5)

काय-बाल-ग्रहोर्ध्वाङ्ग-शल्य-दंष्ट्रा-जरा-वृषान् ॥ ५ ॥ अष्टाव् अङ्गानि तस्याहुश् चिकित्सा येषु संश्रिता ।

kája-bála-grahórdhváńga-śalja-daṁṣṭrá-džará-vṛṣán ॥ 5 ॥ aṣṭáv aṅgāni tasjáhuś čikitsá jéṣu saṁśritá ।

काय kája = tělo; बाल bála = dítě; ग्रह graha = místo, uzel; ऊर्ध्वाङ्ग úrdhváńga = horní části těla; शल्य śalja = chirurgie; दंष्ट्रा daṁṣṭrá = toxin; जरा džará = stárnutí; वृषान् vṛṣán = afrodiziakální (energii zvyšující);

अष्टा aṣṭá = osm; अङ्गानि ańgáni = končetiny, části; तस्या tasjá = tento, toto; अहुश् ahuś = uznat, volat; चिकित्सा čikitsá = léčba; येषु (यद्) jéṣu = co, které; संश्रिता saṁśritá = získat, přistupovat.



Aštanga Ájurveda - osm odvětví Ájurvedy

1. Kája čikitsá (všeobecné lékařství), 2. Bála čikitsá (pediatrie), 3. Graha čikitsá (psychiatrie), 4. Urdhvanga čikitsá (nemoci a léčba uší, nosu, krku, očí a hlavy), 5. Šalja čikitsá (chirurgie), 6. Damšrta čikitsá (toxikologie), 7. Džara čikitsá (geriatrie), 8. Vrušja čikitsá (léčba afrodiziaky). Toto je osm odvětví ájurvédy.



Komentář

Autor Vághbatt studium ájurvédy rozdělil do osmi různých skupin z praktického pohledu. Tímto rozhodně není řečeno, že ájurvéda je rozdělena do osmi skupin. Ájurvéda je jeden celek, k jehož správnému chápání je nezbytné nic nevynechat. I když v současné době je trendem ájurvédu roztrhat do různých skupin a adaptovat klasifikaci podle moderní medicíny. Ájurvédař je odborníkem celé ájurvédy. Musí znát všechny obory, nemůže být pouze specialistou na jeden obor. Někteří jiní autoři ájurvédu rozdělují do šestnácti skupin, ale čtenář by měl stále chápat, že pokud nezná bála čikitsá (všeobecné lékařství), tak rozhodně nemůže pochopit džara čikitská (geriatrie). Protože džara (geriatrie) je následkem bála (pediatrie).
ONLINE ASTANGA - doplnění vysvětlení
Všech 8 částí astanga hridajam jsou čikitsa - léčení, to se léčí. Těchto 8 částí reprezentuje lidský život, a tím je komplexně zahrnutý.
1.část je KAJA (lidské tělo, DÉH) - jsou tam všechny tkáně, orgány, vše, co je jednoznačně vnímatelné.
2.část je BÁL (dítě, dětství) - počáteční stav, kdy se v těle buduje. Co je počátek? Život je pak jen rozšiřování toho, co se založilo. Když je základ domu z růžové vaty, jak asi bude vypadat celý dům ? Rozpadne se, nebude možno na těch základech stavět. Takže dětství je základ, na kterém vyrostl další vývoj těla. Co se založilo v dětství, tak z toho jsou poruchy, proto se dětství bere velice v úvahu v přítomném času. Historie, anamnéza je takto směrodatná pro uvažování a pochopení dnešního stavu. Dospělák je jen vyrostlé dítě, nic jiného tam není, proto se dětství bere v úvahu. Samotné dítě pro sebe nemůže nic udělat, všechno natloukají rodiče, škola, okolí, přátele. To se tam ukládá, nic jiného není. To, co se v dětství nabralo, to se rozšiřuje. Takže dětské fantazie se realizují v dospělosti. Dospělost se skládá rozšířením počátečního stavu - dětství. Někteří lidé, kteří trpí chronickými choroby, když se šáhne do jejich dětství, tak se tam najde kořen.
3.část je GRAHA (dům, prostředí) - v jakém prostředí člověk je, kde dýchá, co je tam, kde dýchá a s tím je ohromný důraz v ajurvédě na ahár, vihár, vičár (stravování, pohybování, a chování). Prostředí se zde chápe jako to, co smysly baští (co jsou vztahy, předměty, majetek, vlastnictví) - kde se člověk pohybuje, co dělá, jaké používá předměty.
4.část je URDHVANGA (horní část těla) - lingvisticky jde o relativní pojem. Když se bavíme o lidském těle, tak se bavíme o horní části a ta může zahrnovat jen hlavu, záleží na referenci, zde je reference pupík. To, co je nad pupíkem je horní část - celý trup včetně hlavy. Tam běží hlavní fyziologická proměna, tam je celá továrna těla, všechny orgány těla. V této části se řeší jak se tráví, jak se dýchá, co probíhá v lymfě, co je pod kůží, co tam probíhá.
5.část je ŠALJA - v rámci života se v těle něco neustále vyrábí, doplňuje a pohybuje se po celém těle. Tělo má samoregeneraci a své doplňování, vyživování sám dělá. Z různých důvodu se tento automatický systém zablokuje, a tím pádem se poruší systém regenerace, vyživování a neumožňuje se tělu fungovat jak má. V tu chvíli přichází externí pomoc, která pomůže odstranit blokády - externí pomocí je chirurgie, která odstraňuje blokády.
6.část je DAMŠRTA (toxiny, jedy či jiné části života - stravování, požírání) - v této části se řeší poruchy těla, které způsobují, že se nevytváří výživa, ale jedy, které nejsou v souladu s výživou těla, nepodporují rozrůstání, ale ničení. Jako když někdo běhá a v baťohu zastrčí kus kamene a když pak člověk běhá, tak ten kámen udělá akorát díru v baťohu - a proč tam vlezl kámen ? Tak to už je problém někde jinde - miluje ten kámen a nechce ho pustit. Takže díra v baťohu je vidět, ale příčina díry je jinde, něž v baťohu, je v připoutanosti ke kamenu, který je v baťohu. Takto je třeba uvažovat. Zdraví je to, co prospívá funkci života.
7.část je DŽAR (stáří) - od okamžiku narození těla se jen stárne. Jako jsou ukazatele vzdálenosti na dálnici, takto se slaví narozeniny - 25 let je starý, 50 let starý - jen se nabalují kilometry, roky života. Takto tělo jen dozrává. Džar, to dozrávání, to je to stárnutí.
8.část je VRUŠJA (reprodukce) - vytvořit potomky, aby linie života neustále pokračovala. Tato část zahrnuje všechno, co se týká potomků, tedy i jejich výchovu, nejen proces tvoření potomstva.
Takto je 8 částí života, které jsou předmětem léčení, podpory, aby se udržel jejich stav funkční. S tím je postaráno o celý život. Všechny tyto části jsou současně, jen se pro pochopení rozdělují, vysvětlují odděleně. Všechny fungují bez hranice, dohromady. Takto je dohromady celý život - jde o 8 částí života. Dohromady řešení, uvažování, léčení všech současně. Společná věc všech částí je funkce, fungování, jak všechno funguje. Až když se pozná funkce, tak pak se může poznat, co je blokáda, problém, kde to nefunguje.
Dospělí se stává rozšířením počátečních prvků. Takto dětství je podstatné. Někteří lidé, kteří trpí chronickými chorobami, tak když se šáhne do jejich dětství, tak se tam najde kořen. Ponaučení - když je příležitost, tak okamžitě ji využít. Odkládání znamená marnit čas, nevyužití příležitosti. Druhý den není možné, odjel vlak, vlak nezacouvá, protože člověk přišel na perón.
GRAHA znamená dům, prostředí. V jakém prostředí člověk žije, dýchá. Pracovní, rodinné, přátelstké prostředí. Co je tam, kde dýchá. S tím je ohromný a velikánský důraz v ájurvédě na ahár - vihár a vičár - stravování, pohybování a uvažování. Prostředí se zde bere jako to, co smysly žerou. Co posbírávají - vztahy, proslulosti, majetek. Graha - to je hlavní krmitel, vyživovatel života. Kde se pohybuje, s kým, jaké má nářadí v ruce.
Urdhvanga - urd znamená nahoru a ang je část - horní část. Lingvisticky jde o relativní pojem. Když se bavíme o horní části a uvažujeme o lidském těle, tak horní část je hlava, trup. Ale celkově, když tělo uvažujeme jako celek a referencí je pupek, tak jsou jen 2 části - horní a dolní. Zde jde o horní část těla, tedy od pupku vše co je nahoru, tj. trup včetně hlavy. Tam běží hlavní fyziologický proměňující proces. Orgány jsou v trupu, tam je továrna celého těla. V dolních končetinách orgány nejsou, co se tam proměňuje, toho je minimum, ale v trupu je proměňují látky a tvoří se nové a nové. Takto, když se řeší život, tak se bere v úvahu, jak se dýchá, proměňuje krev, co je pod kůží, co probíhá v lymfě. Takto se fyziologická část řeší jako součást života.
Šalja - v rámci života tělo něco vyrábí, regeneruje, posouvává, doplňuje. Tělo má samoregenerující systém a své vyživování, doplňování samo se umí postarat a dělat. Z různých důvodů se tento samoautomatický systém zablokuje a poruší se systém regenerace, vyživování a neumožňuje tělu fungovat, jak má. V tu chvíli přichází externí pomoc, která pomůže odstranit tyto blokády, a tomu se říká šalja - chirurgie, která odstraňuje externě blokády v těle.
Damšrta - toxiny. Při životě při požírání se stanou různé poruchy, při kterých se nevytváří výživné látky, ale jedy, tedy to, co není v souladu s růstem, výživy těla, to, co nepodporuje, ničí. Jako když někdo běhá a v baťohu si zastrčí kámen. Co bude dělat kámen? Je těžký a ještě udělá díru do baťohu. A proč tam vlezl kámen? Protože miluje ten kámen, nechce jej nechat mimo baťoh a běhá s ním. Takto příčina je někde jinde a dopad je někde jinde. Je vidět jen díra v baťohu, ale není vidět, jak vznikla. Pak se život trápí. DOPLNIT :::: Zdraví je to, co prospívá funkci života.
Džara - znamená růst, stáří, dozrávání. Stáří neznamená 75 let. Co se oslavuje? Stáří, ne narozeniny. Kde je ukazatel vzdálenosti kilometrů, jak daleko se odešlo od startu, tak podobně se oslavuje, jak daleko je od narození, jak moc se nafoukly kilometry. Takto se člověk nafukuje o počet let. Jako semínko slunečnice se nafukuje na dalších 20 semínek, to je dozrávání. Džar má tento význam.
Vrušja - znamená reprodukce, vytvoření potomků, a to je určitá schopnost života, že vytvoří potomky, aby linie ve vesmíru neustále pokračovala. Reprodukční schopnost je také součástí života.
Takto má život 8 části a jejich udržování - jaký má být dětství, tělo, funkce fyziologie aby ten růst a dozrávání probíhalo správně a reprodukční schopnost....
A udržení jejich stavu je čikitsa - léčení a udržení jejich... a s tím, je celý život postaráno.
Když se děje diagnostika, tak je třeba brát v úvahu všech těchto 8 částí dohromady a když člověka něco trápí, tak něco v těchto částech není v pořádku.
Všech těchto 8 částí je společná věc a ve všech je jejich funkce, jak to funguje, tzn. poznat, co to je normální stav. Většinou člověk chce rovnou řešit abnormální a nezná, jak vypadá normální. Když se chce dělit pšenice a hrách a nezná se, co je hrách a co je pšenice. Je nejdříve potřeba je poznat, a pak je možno je oddělit. Stejně v chirurgii, je třeba poznat jednotlivé části těla, a pak je možno něco oddělovat.



Commentary by Ayurvedacharya Govinda Ji,
AUP Team - Uniervsity of Ayurveda Prague, Czech Republic
your comments are welcome: info@ajur.cz
MARCI, JÁGR, ČELKA, JanaK, Test, MEDIK WWT, MEDIK COM Sn-En-Cz Admin cz