Ayurvedic Consortium of Europe

Ayurveda Online Net FREE - ONLINE AŠTANGA HRIDAJAM

Search Verse for online reading chapter:
Verse No.:
Hledání slova ve spisu:
Slovo:
१. सूत्रस्थानम् - 1. sútrasthánam,-२दिनचर्या-02dina-caryā, (S.-1, Ch.-2, V.-4)

नाद्याद् अ-जीर्ण-वमथु-श्वास-कास-ज्वरार्दिती । तृष्णास्य-पाक-हृन्-नेत्र-शिरः-कर्णामयी च तत् ॥ ४ ॥

nádjád a-džírṇa-vamathu-śvása-kása-džvarárdití । tṛṣṇásja-páka-hṛn-nétra-śiraḣ-karṇámají ča tat ॥ 4 ॥

ना na = ani, ne; द्याद् djád∼ad = konzumovat; अ-जीर्ण a-džírṇa = špatné trávení; वमथु vamathu = zvracení, nevolnost; श्वास śvása = dýchací potíže, astma; कास kása = kašel; ज्वरा džvará = horečka; अरार्दिती arárdití = ochrnutí tváře;

तृष्णा tṛṣṇá = žízeň; अस्य ásja = pusa; पाक páka = absces, zánět; हृन् hṛn∼hṛd = srdce; नेत्र nétra = oči; शिरः śiraḣ = hlava; कर्णा karṇa = uši; आमयी ámají = toxíny, odpad; च ča = a, také; तत् ∼tad = tato.



Očista zubů - kontraindikace čištění zubů dhantvan

Pacienti trpící následujícími nemocemi by si neměli čistit zuby (dhantvan) : Adžírna (nechutenství), Vamathu (zvracení), Švása (dušnost), Kása (kašel), Džvara (horečka), Ardita (obrna lícního nervu), Tršna (žízeň), Asjapáka (zánět dásní), hrdaja róga (nemoci srdce), nétra róga (nemoci očí), širó róga (nemoc hlavy) a karna róga (nemoci uší).



Komentář

Dhantvan má vlastnosti stahující, čímž se zvyšuje vát, který napomáhá k čištění, detoxikaci, stahování, svěžesti úst. Ale při výše vyjmenovaných nemocech, kde je zvýšený vát, čištění zubů pomocí dhantvan může vát ještě více navýšit. Z toho důvodu zde Bághbat vyjmenovává tyto kontraindikace.
ONLINE ASTANGA - doplnění vysvětlení

slide 1-2
Předchozí verše 2-3 byly věnovány vstávání a čištění zubů. Tento verš je věnovaný tomu, co neaplikovat pro čištění zubů. Slovo čištění má několik výrazů - čištění zahrady, čištění zrcadla od prachu, čištění vzduchu, může mít mraky pocitu a čeština to nerozlišuje, a s tím je problém. Takže co to je čistit ? Je třeba to nejdříve ujasnit.
Názvy nemocí zde ve verši nemají popis, je jsou tu vyjmenované. A může vzniknout otázka - Proč se nemá aplikovat čištění zubů, které bylo popsáno v předchozím verši?

slide 3-4
Jsou vidět různé kraje s různými strukturami povrchu (hory, moře, pláž, poušť, útes atd.). Je třeba více subtilněji uvažovat. Jak tyto struktury vznikly ? Nebyly od počátku zeměkoule. Nevíme, co bylo před trilobitama a dnes tam je Barrandovský most. Takže co všechno proběhlo a realizovalo se, to je vnější i vnitřní úsilí ze země, tímto konáním moře zmizlo, kopec se vytvořil, začalo pršet a řeka se objevila. Mraky věcí se muselo dít, aby Vltava vznikla. Podobně všude na světě se muselo stát mnoho věcí a okolního úsilí, aby se vytvořily dané struktury, jejichž vývoj člověk necítí.
Podobně dřevěná deska, na kterou člověk působí několik týdnů, tak se promění do krásné 3D sochy. Takže tvorba struktury vyžaduje mraky úsilí a produktem je pak struktura, která je vnímána. To je třeba si zapamatovat pro pochopení struktury ústní dutiny.
Strukturu ústní dutiny je třeba znát. Součástí jsou zuby, které jsou vidět, tak ty jsou předmětem čištění, aby byl člověk krásný a měl svěží dech. Dále jsou tam čelisti, dásně, jazyk, kořen jazyku, mandle spodní a horní a nosohltan atd. To všechno je součástí struktury ústní dutiny. To je třeba se naučit, aby se dále docházelo k pochopení.

slide 5-6
Struktura ústní dutiny připomíná mrkev - tenký obal, který když se odlupuje, tak se objevuje další vrstva. Podobně v ústech jsou různé sliznice a membrány, pod kterými jsou struktury, které odpovídají funkci, kterou ta struktura vyžaduje. Jazyk, dásně atd. To je nutné pochopit a znát, i terminologii s tím spojenou. Závěr je, že všechny struktury mají ochrannou, vnější vrstvu, která když se poruší, tak hrozí změna spodním vrstvám. Např. když jsou hory a řeky, tak před nimi působením externího vlivu se změnil povrch, a pak vznikly útesy, hory, pláže. Podobně chronova nemoc znamená porušení vnitřní sliznice ve střevech. Nebo afty v ústech - také jde o porušení sliznice, porušení struktury.
Pokud dojde k porušení struktury vlivem okolí, tak pokud dojde k čištění dané struktury, tak se ještě víc poruší daná struktura. Co jsou ty okolnosti, které mají vliv na povrch a funkci ústní dutiny ? Špatné trávení, zvracení, kašel, astma, horečky, žízeň, záněty v ústech. Příčinnou všech těchto nemocí je špatné ovzduší v těle, dóši jsou rozházené ve všech dhátu. Nemoc podle Ajurvédy je dizfunkční prostředí, řeší se, kdo tu nemoc probudil, proč nemoc přišla. Medicína řeší jen symptomy. Podobně člověk řeší kdo co říká, projevuje, ale neřeší proč to říká, jaká je skrytá příčinna projevu.
Takže při daných nemocech jsou rozhozené dóši, co ohrožují ústní dutinu a přispívají k jejím poruchám. Tyto nemoci je třeba detailně poznat, aby došlo k pochopení souvislostí. Např. jak špatné trávení jak přispívá k poruše ústní dutiny? Pokud je špatné trávení v žaludku, tak je to možno poznat přes špatný dech vycházející z úst. Příčinnou je plyn zvedající se ze žaludku přes jícen až do úst. Takto veškeré nemoci a vše, co se v žaludku děje, tak je přímo spojeno s ústní dutinou. Pamatuju si, jak jsem se poprvé setkal s oparem. Tak jsem říkal, musí se žaludek opravit - držet hladovku a začít jíst triflu. A člověk nepochopil, proč musí léčit žaludek, když problém je opar v puse. To je nevědomost.
Proto, když se člověk více zamyslí na objev, rozšíření, růst, podpora nemocí, které jsou tu vyjmenované, tak najde přímou souvislost s ústní dutinou. Nutné mít zájem o to, proč je to, co je.

slide 7-8
Další nemoci, které jsou tady vyjmenované, jsou nemoci orgánů a je tam souvislost s nervovou soustavou a hlavou. Celá hlava je propojená s 12ti páry nervů, které ji přímo ovládají a jsou propojené s ústní dutinou. Tato propojenost je ukázkou jak oči, nos, uši, jazyk, hltan, hrtan, vychází ze stejného kořenu, z mozkového kmenu. Při chorobách těchto orgánů je to cítit v očích i v nosu - např. při jezení křenu a tyto choroby ovlivňují ústní dutinu a obráceně. Takže když je potřeba provádět změny v očích, nosu, uších, tak je třeba použít zadní prostor ústní dutiny. Takto i léčba i porucha jsou propojené.

slide 9-10
Při těchto nemocech se také nemá aplikovat čištění zubů dhantvan (způsob, který byl vysvětlen v přechozím verši). To neznamená, že se vůbec nečistí zuby, ale používají se jiné metody čištění (např. kloktání, výplachy), které budou popsány jinde.
slide 11



Commentary by Ayurvedacharya Govinda Ji,
AUP Team - Uniervsity of Ayurveda Prague, Czech Republic
your comments are welcome: info@ajur.cz
MARCI, JÁGR, ČELKA, JanaK, Test, MEDIK WWT, MEDIK COM Sn-En-Cz Admin cz