Ayurvedic Consortium of Europe

Ayurveda Online Net FREE - ONLINE AŠTANGA HRIDAJAM

Search Verse for online reading chapter:
Verse No.:
Hledání slova ve spisu:
Slovo:
१. सूत्रस्थानम् - 1. sútrasthánam,-२दिनचर्या-02dina-caryā, (S.-1, Ch.-2, V.-1)

ब्राह्मे मुहूर्त उत्तिष्ठेत् स्वस्थो रक्षार्थम् आयुषः ।

bráhmé muhúrta uttiṣṭhét svasthó rakšártham ájuṣaḣ ।
ब्राह्मे bráhmé∼bráhma = začátek; मुहूर्त muhúrta = okamžik/období 48 minut; उत्तिष्ठेत् uttiṣṭhét∼utthá = vstát, vzbudit, postavit, zamířit, být připraven; स्वस्थो svasthó∼svastha = přítomnost síly k růstu, zdraví; रक्षा rakšá = ochrana; अर्थ artha = pro, kvůli; आयुषः ájuṣaḣ∼ájuṣa = život.

Dinčarja - denní režim

Teď budu vyprávět kapitolu Dinčarjá, jak vyprávěl Átréj a další mudrci.
Aby byl uchráněn život, měl by zdravý člověk vstávat z postele v období Bráhma muhúrta.



Komentář

Tento verš vypráví o dinčarjá. Din znamená den, čarjá znamená řád, jinak řečeno o denním řádu. V ájurvédě dinčarjá je považován za velice důležité konání, protože z něj plyne životní styl člověka, který se nakonec projeví na hmotné úrovni na těle, pozitivním nebo negativním způsobem. Zdraví a nemoci člověka závisí na jeho denním režimu. V rámci dinčarjá ájurvéda dává řád od probuzení, přes konání až do spaní. Den začíná probuzením a verš naznačuje, že probuzení by mělo být spojené s obdobím bráhma muhúrta. Je to fáze, kdy v časných ranních hodinách je těsně před východem slunce. Člověk by měl být vzhůru dříve než vyjde slunce. V józe je celá řada vysvětlení brahma muhúrta, více méně se jedná o období, kdy příroda v okolí člověka se probouzí a člověk sladěný s přírodou by se automaticky měl probouzet také. Je to období, kterému se přizpůsobují nejenom bytosti, ale i stromy, řeky, lesy, louky atd.
slide 2
Dnešní člověk, žijící v paneláku na sídlišti nebo naopak lidé v zemi umístěné v takovém geografickém pásmu, kde slunko není vidět týden, spí příroda do 12ti hodin a hůře se propojuje, vylaďuje s brahma muhúrta. V těchto případech lze tento verš chápat, že člověk by neměl nadměrně spát a pozdě vstávat. To má totiž za následek pomalý start a lenivý denní režim.
ONLINE ASTANGA - doplnění vysvětlení

slide 1
Tento verš je velice jednoduchý a zárověň velmi komplikovaný. Viza odhalila krásné slovíčko hned ráno - inventura obsahu Astangy probudilo velkou zvědavost. To slovíčko zvědavost by kolik mělo význam, kdyby tam nebylo předtím slovo probudilo? Ta věta by byla mrtvá, jakoby neexistovala. Jádro celé věty je probuzení.
Bez probuzení nic není. Žádné dění, dělání, proměny, růst nelze, kde probuzení vstání připravenost, není. Když v hlavě se honí staré sny, pořád zdání, tělo pod dekou, může začnout den? Ne, jen pokračuje chrnění. Není připravenost. Takže když něco chceme proměnit, přeměnit, dělat, tak je třeba se probudit.
Život je karma pradhán - konání dominující a konání vyžaduje dobré startování, být připravený, nadšený. Když to chybí, tak konání nemůže být a konání je život. Spaní je neaktivita, nic nedělání. A to si neustále přejeme a současně i to, i to, ale vidět nikde není, že si něco přejeme, protože buzení není vidět.
Kdy je buzení a na co je buzení ? To jsou dva směry uvažování. Význam buzení je pro život, pro jeho ochranu (rakša) - zabezpečení a pro připravenost k růstu (svast) - aby ho nic nedrželo, netahalo zpátky. Aby život se mohl odpálit ze své odpalovací rampy.
Posun života, ten růst realizuje svasta, a proto je potřeba se probudit. Takže naše buzení má za cíl, aby lidský život kročil dál a je třeba tam ochrana, aby se tak dělo.
Na co je ta ochrana ? Ochrana je pro tu sílu, kterým se život budí, aby nebyl žádný její únik. Pokud by měla benzínová nádrž v autě díru a vyteče všechen benzín, tak se auto nerozjede. A proto je třeba chránit nádrž auta, aby díra nebyla. Cíl je aby síla byla ochráněná. Zdraví-kde je síla naplněná a je možné, aby rostla. Pokud jsou úniky síly, tak není možný růst, posun. Ne-moc je pak únik síly, moci. Pro ochranu této síly, která vede k životu, k tomu být probuzen. Pro něj se má být probuzený. A kdy se to má stát to probuzení? V době Bráhma muhúrta.
Slovo Bráhma.
Člověk by měl procítit svou dvojnost, že je dva. První je to, co žere, kadí, ví, zná, přemýšlí, bydlí, prožívá, to je to, s čím se ztotožňujete e čemu říkáte Já.
Druhá podoba člověka je ta, která se nikdy nezměnila, od narození je pořád stejná a tato podoba je vlastní, je v člověku, má ji v sobě. Je pořád stejná, je stejná, ať je člověku 2 roky nebo 50 let, netloustne, nehubne, jen je. To je vlastnost akáš, vlastnost vesmíru. A to Brahma, ta podoba v člověku, která se nemění.
Slovo muhúrta - časový úsek je když zeměkoule se točí a přichází na něj první sluneční paprsky, které jsou nabité pro proměnu. To je benzínová pumpa. Tak v tento okamžik, kdy začínají svítit sluneční paprsky na dané místo, tak tím se člověk natankuje a pak se může rozjet. Sluneční paprsky natankují každého člověka, aby mohl se rozjet, a to je jízda života. A toto tankování se děje v ranních hodinách, všechny aminokyseliny v bytostech jsou na to založeny, proto je člověk slunečný bytost, je zrozený ze slunce. Slunce je takový táta a máma a benzínová pumpa.
Benzínová pumpa má otevírací dobu brzo ráno. Co je vzhůru, to se natankuje, natankují se auta, které dojdou na benzínovou pumpu. Kdo tam nedojde, ten musí vydržet s tím, co má natankováno a to dlouho nevydrží.
Takto pro ochranu síly, která vede k životu, k tomu je třeba být probuzen v období Bráhma muhúrta, v brzkých ranních hodinách.
Člověk nemůže natankovat, když má díru v benzínové nádrži. Podobně člověk nemůže natankovat, když má díru mysli. A co je naše nádrž ? Čitt - vědomí. Když není vše dokončeno, tak člověk nejde brzo spát, a také nemůže brzo vstávat. Pak člověk i nemůže spát a nemůže se budit. Takto buzení hledejte ve včerejším celém dni a v minulosti, Tam je díra nedodělků. A minulost se nedá změnit, nedá se napravit, jen se dá pochopit, a to když se nestane, tak lze něco napravit. A pak se může dobře spát a brzo se probudit. Takže netrvat na ranním buzení, ale odstraňovat faktory špatného spánku - a to je naše nedokončování, díry v mysli.
slide 2-3
V ranních hodinách se má probudit pro ochranu síly života - ale to je jen náznak toho, co je třeba pro život - ochrana síly. A je třeba se zamyslet na to, jak je to vůbec možné, jak se stává, že ráno se probudíme a navíc brzo. Kdo to může zaručit, že se člověk probudí ? Plnohodnotný spánek. A kdo může zaručit plnohodnotný spánek? Nedokončené úkoly, touhy. A pak není plnohodnotný spánek, je buzení, jsou díry v mysli, je únik síly. Pak se nelze rozjet, kručit v životě.

slide 4
Je třeba umět dělat hotovo, žádný další nakupování, když je malá taška. Když je hodně velký nákup a malá taška, tak je vše nedokončeno, hodně touhy, hodně plánů a nerealizovatelné. Pak nelze plnohodnotně spát.
slide 5



Commentary by Ayurvedacharya Govinda Ji,
AUP Team - Uniervsity of Ayurveda Prague, Czech Republic
your comments are welcome: info@ajur.cz
MARCI, JÁGR, ČELKA, JanaK, Test, MEDIK WWT, MEDIK COM Sn-En-Cz Admin cz